Winterswijk - Villa Mondriaan

BELUISTER IN AUDIO!

​Museum Villa Mondriaan vertelt het verhaal van de jonge Piet Mondriaan. Het museum toont altijd het vroege werk van Piet Mondriaan en zijn leermeesters, maar ieder half jaar zet Villa Mondriaan zijn werk in een nieuwe context. Mondriaan gaat hier in dialoog met tijdgenoten, (jonge) talenten en vernieuwers.

Horizon t/m 20 september 2020

Kunstenaar zijn betekent het toepassen van regels. Deze gaan over hoe je het lichaam tekent, welke kleuren je gebruikt of waaruit je compositie bestaat. Ieder landschap heeft een horizon.
Het is aan de bekwame kunstenaar om deze regels te gebruiken en voor zich te laten werken. Piet Mondriaan bleef vaste formules verbuigen en verwerken in zijn kunst. Als analytisch kunstenaar keek hij naar de verhouding tussen zijn kunst en de werkelijkheid, als ook de rol die kunst speelt in de maatschappij. Uiteindelijk wist hij de wereld te vangen in geometrische abstractie.
Mondriaan vond zijn antwoord. Nu, een eeuw later, worden in de tentoonstelling Horizon kunstenaars uitgelicht die een eigen zoektocht houden naar de relatie van kunst met de werkelijkheid en het doel van kunst.

Paul Kooiker – Eggs and Rarities t/m 20 sepetember 2020

Paul Kooiker (1964) laat je veel zien in zijn serie Eggs and Rarities. Het complexe geheel aan onderwerpen vertelt echter weinig over wat er afgebeeld is. In zijn veelheid is de serie een encyclopedie van een leven. Kooikers foto’s zijn soms herkenbaar en intiem, maar ook abstract.


Rob Birza – Systems in Warped Space t/m 20 sepetember 2020

Rob Birza (1962) neemt de tijd en de ruimte in het Arco-paviljoen met zijn Systems in Warped Space. Een rechte lijn mag wel recht lijken, maar wie zegt dat hij dat ook echt is? Een lijn die je recht uit je hoofd de ruimte in stuurt, zal uiteindelijk weer in je achterhoofd eindigen. Birza speelt een spel met de illusie van ruimte. Hij zet het de ene keer volledig in op het vlakke doek, om het een volgend moment bewust in de weg te staan. Door een realistische ruimte zoals een huiskamer of een straat af te beelden, geef je richting aan de ruimte die je afbeeldt. De kunstenaar vraagt zich af hoe je ruimte creëert op een plat vlak met alleen abstracte vormen. Hoe maak je ruimte, zonder een ruimte?De foto’s lijken je een inkijk te geven in de privésferen van Kooiker. Tegelijkertijd toont de fotograaf je banale onderwerpen: een ei, een landschap, een kam, een haai. De kijker herkent ze vaag door de fotografische clichés die Paul Kooiker erop losgelaten heeft. De foto’s lijken uit toeristische brochures, fotoboeken van families of catalogi van warenhuizen gehaald. Het verhaal bepaal je als kijker zelf.

Anne Feddema – Kleurkuieraar 20 sepetember 2020

Voor het eerst in tijden wordt in een museum nieuw werk van Anne Feddema (1961) getoond. In Villa Mondriaan laat Feddema zien dat hij abstractie niet in vormen vindt, maar in het oneindige palet van kleuren.

Anne Feddema is eigenwijs. Alles, van verpakkingen tot zijn eerdere schilderijen, is voor hem een schilderdoek. Feddema heeft een bijna obsessieve schilderdrift en werkt elke dag aan zijn kunst. Hij zet een eigen, subjectieve weergave van de realiteit voorop. Voor hem is secuur kijken naar de wereld de eerste stap, het precies vastleggen van de wereld is minder belangrijk.

PLAATS Winterswijk (Overijssel)
LOCATIE Zonnebrink 4
WEBSITE https://villamondriaan.nl/
OPENING Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag 11:00 tot 17:00
Zaterdag 11:00 tot 17:00
Zondag 11:00 tot 17:00

LOCATIE

CLASSY RADIO

De classy lifestyle-zender van Nederland. 24 uur per dag en 7 dagen in de week classy, soul, ibiza, smooth hits, afgewisseld met elk uur het laatste nationale en internationale nieuws, uittips, lifestylenieuws. Ga snel naar WWW.CLASSY.NL

Maak kans op 2 tickets voor dit museum!

Like us en maak kans op extra prijzen:

HOE WERKT HET

1: Vul onderstaand formulier zo vollledig mogelijk in en druk op versturen.
2: U ontvangt direct een e-mail (kijk eventueel in uw SPAM map)
3: U dient de e-mail te bevestigen door op bevestiingsknop in de e-mail te klikken. (hierdoor weten zeker weten dat het door u ingevoerde e-mail geldig is en kunnen we u altijd bereiken)
4: LET OP! Uw deelname is alleen geldig na bevestiging van de e-mail.
  (Uw e-mail wordt alleen gebruikt om u een persoonlijk bericht te sturen indien u heeft gewonnen en u ontvangt voortaan onze nieuwsbrief, maximaal 1 keer per week, en kan afgezegd worden in de footer)