Deurle (B) - MDD, Dhondt-Dhaenens

​Het MDD is een private stichting erkend door de Vlaamse Overheid. Als museum ontsluit ze belangrijke moderne en hedendaagse privéverzamelingen. Als hedendaags kunstencentrum wil ze een actieve rol spelen in het internationale kunstgebeuren.
tweesporenbeleid
Het tweesporenbeleid van het MDD bestaat uit een museale werking gericht op het onderzoek en de presentatie van de moderne kunst van de twintigste eeuw en een werking als hedendaags kunstencentrum. De essentiële aandachtspunten uit het verleden bleven behouden, namelijk het respecteren van de opties van de stichters en het vertrekken vanuit de specificiteit van de gebouwen en de ligging van het museum Dhondt-Dhaenens.
museale werking
Binnen haar museale werking is het museum Dhondt-Dhaenens in de eerste plaats begaan met een genuanceerde historische contextualisering van het recente kunstverleden en anderzijds het actualiseren van onze kijk op het werk van kunstenaars vertegenwoordigd in de eigen collectie.

Gezien de historisch gegroeide gevoeligheid van het museum Dhondt-Dhaenens voor de betekenis van de geëngageerde kunstverzamelaar is er een bijzondere aandacht voor de museale ontsluiting en presentatie van belangwekkende Vlaamse privé-verzamelingen. Zo was er de tentoonstelling van de Verzameling Roger en Hilda Matthys-Colle (2007), de Verzameling Wilfried en Yannicke Cooreman (2009), de Verzameling Tony Herbert (2011) en de Verzameling Jeanne en Charles Vandenhove (2013). Verder werd ook een bedrijfscollectie ontsloten, de Proximus Art Collectie (2015), en een institutionele collectie met de tentoonstelling Walther Vanbeselaere, Verzamelaar voor de Staat, 1948-1973 (2017).

Hedendaagse kunstwerking
De hedendaagse kunstenwerking bestaat voornamelijk uit individuele tentoonstellings-projecten waarbij het MDD steeds een hechte partner wil zijn van de kunstenaar. Het gezamenlijk ontwikkelen van een project, het elkaar bevragen en steunen in de zoektocht naar de betekenis en functie van kunst staat hierbij centraal met het museum als mentale ruimte voor dialoog, reflectie, experiment en creatie.

De laatste jaren heeft MDD een sterke traditie opgebouwd in de samenwerking met kunstenaars die het museum als instelling, de positie van de kunstenaar of de relatie met de bezoeker fundamenteel in vraag stellen. Deze radicale projecten zijn niet zelden conflictueus en leiden vaak tot een hevige reactie bij de toeschouwer. Zo waren er de laatste jaren spraakmakende projecten van onder meer Santiago Sierra, Gregor Schneider, Robert Kusmirowski, Thomas Zipp en Thomas Hirschhorn, Ryan Gander en Thomas Lerooy.

​Van 26 juli tot en met 18 oktober 2020 slaan de drie beeldende kunstmusea aan de Leie — Museum van Deinze en de Leiestreek (mudel), Museum Dhondt-Dhaenens, in samenwerking met Sint-Martens-Latem, en Roger Raveel Museum — opnieuw de handen in elkaar voor de intussen 7de editie van de Biënnale van de Schilderkunst.

Onder de titel Binnenskamers - nog voor de corona-crisis gekozen - biedt de Biënnale de ideale gelegenheid om een ​​breed smaakpallet van moderne en hedendaagse schilderkunst uit binnen- en buitenland te ontdekken. Met historische figuren zoals Jean Brusselmans, Roger Raveel, Gust De Smet en Emile Claus tot hedendaagse kunstenaars zoals Joëlle Dubois, Chantal Akerman, Walid Raad, Bendt Eyckermans en Luc Tuymans, toont de Biënnale een unieke dwarsdoorsnede van het medium in al haar diversiteit.

PLAATS Sint-Martens-Latem
LOCATIE Museumlaan 14
WEBSITE http://www.museumdd.be
OPENING Dinsdag tot en met zondag 10 - 17 uur. Vanaf 26 juli a.s.

LOCATIE

CLASSY RADIO

De classy lifestyle-zender van Nederland. 24 uur per dag en 7 dagen in de week classy, soul, ibiza, smooth hits, afgewisseld met elk uur het laatste nationale en internationale nieuws, uittips, lifestylenieuws. Ga snel naar WWW.CLASSY.NL

Maak kans op 2 tickets voor dit museum!

Like us en maak kans op extra prijzen:

HOE WERKT HET

1: Vul onderstaand formulier zo vollledig mogelijk in en druk op versturen.
2: U ontvangt direct een e-mail (kijk eventueel in uw SPAM map)
3: U dient de e-mail te bevestigen door op bevestiingsknop in de e-mail te klikken. (hierdoor weten zeker weten dat het door u ingevoerde e-mail geldig is en kunnen we u altijd bereiken)
4: LET OP! Uw deelname is alleen geldig na bevestiging van de e-mail.
  (Uw e-mail wordt alleen gebruikt om u een persoonlijk bericht te sturen indien u heeft gewonnen en u ontvangt voortaan onze nieuwsbrief, maximaal 1 keer per week, en kan afgezegd worden in de footer)